Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Maailman IBD-päivä

19.5.2020

Maailman IBD-päivää vietetään vuosittain 19.5. Päivän aikana eri puolilla maailmaa lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista, Crohnin taudista ja colitis ulcerosasta eli haavaisesta paksusuolentulehdusta, lyhyesti sanottuna IBD:stä. Tänä vuonna Maailman IBD-päivän teemana on IBD ja työ.

Maailman IBD-päivänä ei järjestetä tapahtumaa, mutta voit osallistua päivään sosiaalisessa mediassa. Kerro vaikka oma tarinasi, tai kommentoi ja jaa yhdistyksen postauksia! Muista käyttää #ibdfi ja #maailmanIBDpaiva.

Yleistyvä suolistosairaus vaikuttaa yksilöllisesti työelämässä

Suomessa on tehty jo lähes 52 000 IBD-diagnoosia*1, eli jo lähes yksi sadasta suomalaisesta sairastaa tulehduksellista suolistosairautta. Tähän krooniseen pitkäaikaissairauteen sairastutaan tyypillisimmin 15–35-vuotiaana, jolloin työelämää voi olla edessä vielä vuosikymmeniä. Diagnoosimäärien kasvaessa vuosittain noin kahdellatuhannella tätä näkymätöntä, mutta joskus kokonaisvaltaisesti sairastavan elämään vaikuttavaa sairautta tulee tuoda yhä enemmän näkyviin myös työelämässä.

– IBD-päivänä haluamme herättää myös työyhteisöjä näkemään tämän näkymättömän sairauden, Ulla Suvanto, IBD:tä ja muita suolistosairauksia sairastavien etujärjestö Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja sanoo.

– On tärkeää tiedostaa, että IBD:n vaikutukset työ- ja toimintakykyyn ovat yksilöllisiä, ja toimintakyky voi vaihdella paljonkin sairauden eri vaiheissa.

Wc-käyntejä, uupumusta ja nivelkipuja

Kokemukset työstä ovat yksilöllisiä sairauden mukaisesti. Ikänsä puolesta IBD-diagnoosin saaneista yli 74 % voi olla työelämässä, ja diagnoosimäärien kasvaessa myös tämä luku kasvaa jatkuvasti. IBD ei välttämättä vaikuta sairastuneen työskentelyyn, mutta joillain IBD vaikuttaa arkeen ja työkykyyn paljonkin. Toisilla IBD vaikuttaa vaihtelevasti, sillä sairauden luonteeseen kuuluu rauhalliset ja aktiiviset vaiheet, joita ei voi ennakoida.

IBD:n oireisto on yksilöllistä, mutta yleisimmät suolisto-oireet ovat ripuli, verinen uloste ja vatsakivut. Arjessa nämä oireet voivat näkyä jopa kymmeninä wc-käynteinä päivässä. Lisäksi lähes kahdella kolmasosalla IBD:tä sairastavista*2 esiintyy suoliston ulkopuolisia oireita eli liitännäissairauksia, kuten uupumusta ja nivelkipuja. Nämä liitännäissairaudet voivat vaikuttaa työssäjaksamiseen ja -käymiseen joskus jopa enemmän kuin suolisto-oireet.

Maailman IBD-päivänä haluamme tuoda tätä näkymätöntä sairautta näkyväksi, ja lisätä ymmärrystä myös työpaikoilla. Jatkuva vessassa ravaaminen ja äkilliset sairauslomat eivät automaattisesti tarkoita laiskuutta, vaan taustasyynä voi olla pitkäaikainen krooninen sairaus.

– Hyvä keskusteluilmapiiri ja työympäristön ymmärtävyys sairautta kohtaan on tärkeää. Se voi parantaa työkykyä ja helpottaa myös sairauteen sopeutumista, yhdistyksen sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Olga Haapa-aho sanoo.

Lisätietoja
Ulla Suvanto
toiminnanjohtaja, Crohn ja Colitis ry
040 031 5383

Olga Haapa-aho
sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija, Crohn ja Colitis ry
040 664 0701

Haastateltavia mediaan, ota yhteys
Renja Nikula
viestintäpäällikkö, Crohn ja Colitis ry
renja.nikula(a)ibd.fi / 040 632 6622

*1 Kelan tilasto v.2019Korvausoikeusnumero 208 vuoden 2019 lopussa 51 623:lla henkilöllä.
*2 IBD-barometri 2019

Tiedot

Päivämäärä:
19.5.2020
Tapahtumaluokka: