Verkkovertaistukea Facebookissa

Facebookissa on kuusitoista Crohn ja Colitis ry:n hallinnoimaa verkkovertaisryhmää. Ryhmät ovat tarkoitettu sairastaville itselleen, lukuunottamatta IBD-lasten vanhempien ryhmää sekä CLD eli synnynnäinen kloridiripuli-ryhmää, jonne ovat tervetulleita myös muut läheiset. Muuten IBD:tä sairastavien läheiset ovat tervetulleita yhdistyksen muuhun vertaistoimintaan.

Myös monella alueella on oma Facebook-ryhmä. Alueelliset Facebook-ryhmät löydät täältä >>

Facebookin ryhmissä käyttäjät keskustelevat omalla nimellään ja kasvoillaan. Ryhmissä vaihdetaan kokemuksia sairaudesta, kysytään neuvoja ja luodaan toivoa tulevaan. Useat ryhmäläiset ovat olleet onnellisia siitä, että heillä on ollut verkkovertaisryhmässä mahdollisuus tavata muita saman sairauden kanssa eläviä ihmisiä, joille ei tarvitse selittää mistä tässä on kyse. Yhdistyksen hallinnoimissa verkkovertaisryhmissä on säännöt ja niitä valvovat vapaaehtoiset yhdistyksen työntekijän tuella.

Suljetut ryhmät löytyvät Facebookista hakusanoilla.

Ryhmiin pääseminen: kun laitat liittymispyynnön ryhmään, Facebook pyytää sinua vastaamaan kysymyksiin. Vastaa kysymyksiin, jotta ylläpitäjät voivat hyväksyä sinut ryhmään. Viesti ei näy muille ryhmäläisille, vain ylläpitäjille. Viestin kirjoittaminen on ehtona ryhmään hyväksymiselle.
Emme tallenna esittelyitä mihinkään emmekä kerää jäsenistä rekisteriä. Vapaaehtoisia koskee vaitiolovelvollisuus.

Crohn ja Colitis ry:n suljetut verkkovertaisryhmät Facebookissa ovat seuraavat:

Raskaus ja IBD -ryhmä on tarkoitettu IBD:tä sairastaville henkilöille, jotka suunnittelevat raskautta, ovat raskaana tai joilla raskausaika on vielä tuoreessa muistissa.

Ryhmien ylläpitäjinä toimivat vapaaehtoiset hyväksyvät uudet ryhmäläiset mahdollisimman nopeasti, resurssiensa mukaan. Ryhmään pääseminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. Suljettuihin ryhmiin kuuluminen näkyy kaikille Facebook-käyttäjille, mutta ryhmässä käydyt keskustelut eivät näy ulkopuolisille.

Crohn ja Colitis ry:n salaiset verkkovertaisryhmät Facebookissa on tarkoitettu yhdistyksen nuorille jäsenille. Salaiset verkkovertaisryhmiä eivät löydä haulla Facebookista, joten ryhmään kuuluminen ja sen keskustelut näkyvät vain ryhmässä oleville. Ryhmiin pääsevät mukaan yhdistyksen jäsenenä olevat, ikäryhmään kuuluvat henkilöt. Ryhmiin pääsee seuraavasti:

  • IBD-Ninjat – Crohn ja Colitis ry (13-17-vuotiaille yhdistyksen jäsenille):
    Lähetä esittelyviesti sähköpostilla verkkovertaistoiminta(a)ibd.fi.
  • Croco -team 2.0 – Crohn ja Colitis ry (yhdistyksen 18-30-vuotiaille jäsenille):
    Pyydä Facebookissa kaveriksi henkilöä Croco Tiili (profiilikuvassa krokotiili-hahmo) ja lähetä hänelle yksityisviestillä syntymäaikasi, asuinpaikkasi ja diagnoosisi. Vertaamme näitä tietoja jäsenrekisterin tietoihin, jotta voimme varmistua siitä että ryhmään hakija on oikean ikäinen. Voit halutessasi lähettää tiedot myös sähköpostilla verkkovertaistoiminta(a)ibd.fi.

Yli 30-vuotiaille jäsenille tarkoitettu ryhmä on suljettu, joten se löytyy Facebookista haulla sekä tästä linkistä:

  • Alligaattorit – Crohn ja Colitis ry:
    Yli 30-vuotiaille Crohn ja Colitis ry:n jäsenille. Lähetä ryhmän ylläpitäjille yksityisviesti liittymispyynnön jättämisen jälkeen, jotta pääset mukaan ryhmään. Ylläpitäjät löydät ryhmästä Jäsenet-sivulta.
Last modified 4.12.2018