Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Ryhdy vapaaehtoiseksi!

Marko Uskelin ja Katri Tuominen kertovat videolla vapaaehtoisena toimimisesta.

IBD ja muut suolistosairaudet ry:n vapaaehtoistoiminta on vertaistuellista toimintaa, jota tehdään tavallisen ihmisen taidoin. Järjestämme vapaaehtoisillemme säännöllisesti koulutuksia ja perehdytystä. Kaikki yhdistyksemme vapaaehtoiset ovat yhdistyksen jäseniä. Tervetuloa mukaan!

Jos siis vapaaehtoistoiminta kiinnostaa sinua, ilmoittaudu mukaan, niin perehdytämme sinut joko ryhmässä tai yksin toimintaamme: vertaistoiminta@ibd.fi, tai järjestösuunnittelija Leena Tuutijärvelle: leena.tuutijarvi@ibd.fi tai 040 670 8628.

Tarjoamme monenlaisia vapaaehtoistehtäviä

  • Yhdistyksemme alueellinen vertaistoiminta on vapaaehtoisten vertaistoimijoiden järjestämää. Alueellisena vertaistoimijana voit järjestää alueellasi tapahtumia joko kaikille alueen ihmisille tai kohdennetusti esimerkiksi nuorille, perheille tai aikuisille. Uusia vertaistoimijoita tarvitaan muun muassa Etelä-Savoon, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin.
  • Vertaistoimijana voit järjestää tapaamisia myös videoyhteydellä Teamsin kautta. Tällöin vertaistapaamiseen voi osallistua vaikka omalta kotisohvalta käsin.
  • Verkkovertaiset toimivat Facebookin keskusteluryhmissä ylläpitäjinä. He varmistavat laadukkaan verkkovertaistuen ja sääntöjen noudattamisen. He myös hyväksyvät uudet jäsenet ryhmään. Verkkovertaisena voit osallistua keskusteluihin vertaisena samaan tapaan kuin muutkin ryhmän jäsenet.
  • Vertaistukihenkilöt ovat yhdistyksen kouluttamia henkilöitä, jotka ovat sinut oman sairautensa kanssa. Vertaistukihenkilönä voit auttaa ja tukea vertaisia puhelimitse, sähköpostein ja mahdollisesti myös tapaamalla.
  • Sometiimin vapaaehtoisena voit tuottaa suolistosairausaiheista sisältöä yhdistyksen sosiaaliseen mediaan ja näin lisätä tietoisuutta ja antaa sairauksille kasvot.
  • Lehtitiimin vapaaehtoisena voit tuottaa sisältöä yhdistyksen jäsenlehteen.
  • Yhdistyksemme kuuluu eri järjestöjen yhteiseen Kokemustoimintaverkostoon. Kokemustoimijat ovat koulutuksen käyneitä henkilöitä, jotka kertovat sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa tai muissa tilaisuuksissa kokemustarinaansa muuta opetusta täydentämässä ja elävöittämässä.
  • Parisuhdevertaiset kertovat sairauden vaikutuksista parisuhteeseen esimerkiksi eri tapahtumissamme.
  • Nuorisotiimi koostuu neljästä yhdistyksen vapaaehtoisesta ja järjestää valtakunnallista nuorten toimintaa 18–30-vuotiaille.  
  • Vapaaehtoisena voit toimia myös lyhytaikaisissa tehtävissä, esimerkiksi avustajana yksittäisessä tapahtumassa, lastenohjaajana tai vertaisohjaajana tuetuilla lomilla.

Mikäli kiinnostut jostakin yllä olevasta toiminnasta, ota sähköpostitse yhteys vertaistoiminta@ibd.fi, tai järjestösuunnittelija Leena Tuutijärveen: leena.tuutijarvi@ibd.fi tai 040 670 8628.

Lähde mukaan toimimaan iloiseen ja aktiiviseen verrattomien vapaaehtoisten joukkoon! Saat enemmän kuin annat!

Vapaaehtoisten aktiivisuusmääritelmä

Vapaaehtoisena saa mm. maksuttoman osallistumisen koulutuksiin, pääsee maksutta kerran kalenterivuodessa Kevätpäiville / Syksyn vertaispäiville sekä pienen muistamisen kesällä ja jouluna. Jotta voidaan laskea yhdistyksen toimivaksi vapaaehtoiseksi ja oikeutetuksi vapaaehtoisuuden etuihin, on täytettävä aktiivisuusmääritelmät. Aktiivisuutta seurattaan vuoden 2024 alusta alkaen, joten aktiivisuusmääritelmien toteutumista tarkastellaan loppuvuodesta 2024.

  • Lehtitiimi: ollakseen lehtitiimin jäsen, tulee lehteen tuottaa neljän numeron aikana vähintään yksi artikkeli tai valokuvaus.
  • Sometiimi: ollakseen sometiimin jäsen, tulee tuottaa kalenterivuoden aikana vähintään kaksi somepostausta.
  • Alueellinen vertaistoimija: ollakseen alueellinen vertaistoimija, tulee järjestää kalenterivuoden aikana vähintään yksi tapaaminen kevätkaudella ja yksi tapaaminen syyskaudella. Myös esim. osallistujien puutteen vuoksi toteutumattoman tapaamisen järjestely lasketaan järjestämiseksi.
  • Verkkovertaisten, vertaistukihenkilöiden, kokemustoimijoiden ja parisuhdevertaisten kohdalla aktiivisuutta on vaikea määritellä tarkasti tietyn aikaansaannoksen kautta, joten heidän kohdallaan aktiivisuutta tarkastellaan tilanteen mukaan.