Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Läheisille

Läheisen ihmisen sairastuminen koskettaa koko perhettä. Muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen voi helpottaa itse sairastavien lisäksi myös heidän rinnallaan eläviä: puolisoa, lapsia, vanhempia ja muita läheisiä.

IBD ja muut suolistosairaudet ry:n tapahtumat ovat pääsääntöisesti tarkoitettu IBD:tä tai muuta suolistosairautta sairastaville sekä heidän läheisilleen. Jos asiasta ei ole erikseen mainittu, myös läheiset voivat osallistua yhdistyksen vapaaehtoisten järjestämiin vertaistapahtumiin. Läheinen voi myös ottaa yhteyttä vertaistukihenkilöihin, ja saada heiltä uusia näkökulmia sairauteen.

Läheisten on mahdollista osallistua tietyille yhdistyksen järjestämille sopeutumista tukeville kursseille, jolloin sairastuneen lisäksi myös läheisellä on mahdollisuus käsitellä sairautta ammatillisessa ohjauksessa.

5 vinkkiä – näin tuet suolistosairautta sairastavaa

  • Älä vähättele. Elämäsi kauhein mahatauti saattaa antaa aavistuksen siitä, mitä elämä suolistosairauden kanssa voi olla. Suolistosairautta sairastava ei voi tietää kestääkö oireilua pari päivää, viikkoa, kuukautta vai vuotta.
  • Pysy vieressä. Tärkeintä on, ettet pakene. Suolistosairautta sairastava saattaa eristäytyä oireidensa takia kotiin pitkiksikin ajoiksi. Soita, käy kylässä, anna aikaasi hänen ehdoillaan.
  • Kannusta hoitoon. Suolistosairauden hoidossa tavoitteena on päästä remissioon eli taudin rauhalliseen vaiheeseen, ja pysyä siellä mahdollisimman pitkään. Lääkkeiden ottamista tulee jatkaa myös oireiden helpottaessa ja sovituissa tutkimuksissa pitää käydä, jotta hoitotasapaino pysyy hyvänä.
  • Ota selvää sairaudesta, kysele sairastuneelta juuri hänen tilanteestaan. Suolistosairaudet ovat yksilöllisiä.
  • Älä syyllistä. Suolistosairaus ei saa alkuaan stressistä tai väärästä ruokavaliosta. Ne voivat pahentaa oireita, mutta itse sairautta ei saa pysäytettyä rentoutumalla tai ruokavaliolla.

Lisätietoja vertaistoiminnasta järjestösuunnittelija Leena Tuutijärveltä: leena.tuutijarvi(a)ibd.fi tai 040 670 8628.