Läheisille

Läheisen ihmisen sairastuminen koskettaa koko perhettä. Muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen voi helpottaa itse sairastavien lisäksi myös heidän rinnallaan eläviä.

Crohn ja Colitis ry:n tapahtumat ovat pääsääntöisesti tarkoitettu sekä IBD:tä sairastaville että heidän läheisilleen. Jos asiasta ei ole erikseen mainittu, myös läheiset voivat osallistua yhdistyksen järjestämiin aluetilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin. Tapahtumien lisäksi vertaistukea voi etsiä lisäksi yhdistyksen keskustelupalstalta, johon voi pyytää tunnuksia kuka vain aiheesta kiinnostunut.

Läheisten on mahdollista osallistua tietyille yhdistyksen järjestämille sopeutumisvalmennuskursseille, jolloin sairastuneen lisäksi myös läheisellä on mahdollisuus käsitellä sairautta ammatillisessa ohjauksessa.

5 vinkkiä – näin tuet IBD:tä sairastavaa

  • Älä vähättele. Elämästi kauhein mahatauti saattaa antaa aavistuksen siitä, mitä elämä IBD:n kanssa voi olla. IBD:tä sairastava ei voi tietää kestääkö oireilua pari päivää, viikkoa, kuukautta vai vuotta.
  • Pysy vieressä. Tärkeintä on, ettet pakene. IBD:tä sairastava saattaa eristäytyä oireidensa takia kotiin pitkiksikin ajoiksi. Soita, käy kylässä, anna aikaasi hänen ehdoillaan.
  • Kannusta hoitoon. IBD:n hoidossa tavoitteena on päästä remissioon eli taudin rauhalliseen vaiheeseen, ja pysyä siellä mahdollisimman pitkään. Lääkkeiden ottamista tulee jatkaa myös oireiden helpottaessa ja sovituissa tutkimuksissa pitää käydä, jotta hoitotasapaino pysyy hyvänä.
  • Ota selvää IBD:stä, kysele sairastuneelta juuri hänen tilanteestaan.
  • Älä syyllistä. IBD ei saa alkuaan stressistä tai väärästä ruokavaliosta. Ne voivat pahentaa oireita, mutta itse sairautta ei saa pysäytettyä rentoutumalla tai ruokavaliolla.

Lisätietoja vertaistoiminnasta järjestösuunnittelija Leena Tuutijärveltä: leena.tuutijarvi(a)ibd.fi tai 040 670 8628.