kesäinen koivumetsä

Lyhytsuolisyndrooma

Lyhytsuolisyndrooma syntyy, kun ohutsuolta on jouduttu kirurgisesti poistamaan. Lyhytsuolisyndroomassa suolta voidaan joutua poistamaan esimerkiksi Crohnin taudin komplikaatioiden, verisuonitukosten, vammojen, kasvainten, suoliston vaikean motiliteettihäiriön tai limakalvon toimintahäiriön vuoksi. Lyhytsuolisyndrooma on harvinainen; uusia tapauksia arvellaan Euroopassa ilmaan­tuvan 1–19 / 100 000 / vuosi.

Oireet ja diagnoosi

Lyhytsuolisyndrooman oireet riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon ja mikä osa ohutsuolta on poistettu ja onko potilaalla paksusuolta jäljellä, sillä suolen eri osat vastaavat eri ruoka-aineiden imeytymisestä. Yleensä lyhytsuolisyndrooman oireisiin kuuluvat kuitenkin ripuli, laihtuminen, väsymys, kuivuminen sekä erilaiset imeytymishäiriöt ja puutokset. Tila todetaan usein sairaus- ja leikkaushistorian sekä oireiden perusteella. Vitamiini- ja hivenainepuutokset voidaan todeta verikokeilla.

Hoito

Hoidolla pyritään helpottamaan potilaan oireita, ja huolehtimaan potilaan riittävästä nesteen ja ravinnon saannista. Riippuen poistetun suolenosan laajuudesta ja oireista, hoitona voidaan käyttää runsaskalorista ruokavaliota, josta potilas saa riittävästi vitamiineja ja mineraaleja, tarvittaessa vitamiini- ja mineraaliruiskeita sekä tarvittavaa hoitoa anemiaan, B12-vitamiinin ja foolihapon puutokseen.
Enteraaliset lisäravinteet (normaalisti suun kautta otettuna tai letkuravintona suoleen) tai parenteraalinen (laskimoon annosteltava) ravitsemus tulevat kysymykseen silloin, kun suolesta ei imeydy riittävästi ravintoa. Osa potilaista voi ajan myötä palata normaaliin ruokavalioon, kun jäljelle jääneet suolen osat sopeutuvat uuteen tilanteeseen.
Lyhytsuolisyndrooman hoito on edennyt viime vuosina usealla rintamalla. Suonensisäinen ravitsemus on kehittynyt, ja oman jäljellä olevan suolen toimintaa kyetään tehostamaan joko leikkauksen tai mahdollisesti lääkityksen avulla. Suolensiirto on mahdollista niiden suolen toiminnan pettämisestä kärsivien potilaiden hoidossa, joilla suonensisäinen ravitsemus komplikaatioiden tai vaikeiden oireiden vuoksi epäonnistuu.

Vertaistukea verkossa! Lue lisää >>