luminen maisema

Lyhytsuolisyndrooma

Lyhytsuolisyndrooma syntyy, kun ohutsuolta on jouduttu kirurgisesti poistamaan. Suolta voidaan joutua poistamaan esimerkiksi Crohnin taudin komplikaatioiden tai erilaisten kasvainten takia.Lyhytsuolisyndroomassa toimivaa ohutsuolta on jäljellä niin vähän, yleensä alle puolet, ettei se kykene hoitamaan normaalia toimintaansa.

Oireet ja diagnoosi

Lyhytsuolisyndrooman oireet riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon ja mikä osa ohutsuolta on poistettu ja onko potilaalla paksusuolta jäljellä, sillä suolen eri osat vastaavat eri ruoka-aineiden imeytymisestä. Yleensä lyhytsuolisyndrooman oireisiin kuuluvat kuitenkin ripuli, laihtuminen, väsymys, kuivuminen sekä erilaiset imeytymishäiriöt ja puutokset. Tila voidaan todeta sairaushistorian ja suolen resektioiden lisäksi verikokeilla, joista eri puutostilat näkyvät.

Hoito

Hoidolla pyritään helpottamaan potilaan oireita. Riippuen poistetun suolenosan laajuudesta ja oireista hoitona voidaan käyttää runsaskalorista ruokavaliota, josta potilas saa riittävästi vitamiineja ja mineraaleja, tarvittaessa vitamiini- ja mineraaliruiskeita sekä tarvittavaa hoitoa anemiaan ja B12-vitamiinin ja foolihapon puutokseen.

Jos ravinnonsaanti suun kautta on riittämätön, voidaan ravitsemus toteuttaa vatsanpeitteiden läpi mahalaukkuun laitetun PEG-letkun avulla tai suonensisäisesti laskimoon annosteltuna. Toisinaan potilas voi ajan myötä palata normaaliin ruokavalioon, kun jäljelle jääneet suolen osat sopeutuvat uuteen tilanteeseen ja pikku hiljaa omaksuvat poistettujen osien tehtäviä itselleen.