luminen maisema

Mikroskooppiset koliitit

Mikroskooppinen koliitti voidaan jakaa kahteenalatyyppiin: kollageenikoliittiin sekä lymfosyyttiseen koliittiin. Sairaus todetaan yleensä 50–60-vuotiailla, mutta sitä esiintyy nuoremmillakin. Mikroskooppinen koliitti on naisilla hieman yleisempää kuin miehillä. Sairauden syytä ei tunneta.

Mikroskooppisen koliitin oireisiin kuuluvat krooninen vesiripuli, jossa ei näy verta, sekä koliikkimaiset vatsakivut. Suoli näyttää tähystyksessä normaalilta, ja näin voidaan sulkea pois muita diagnooseja, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet. Tulehdus voidaan kuitenkin nähdä mikroskoopilla, josta sairauden nimikin johtuu, ja mikroskooppinen koliitti todetaankin tähystyksen yhteydessä otettujen koepalojen histologisista tutkimuksista. Tulehdusta esiintyy suolessa yleensä läikittäin, joten useiden koepalojen otto on tarpeen.

Lymfosyyttisessä koliitissa suolen limakalvossa nähdään runsaasti tulehdussoluja eli lymfosyytteja. Kollageenikoliitissa tulehdussoluja näkyy limakalvossa myös, mutta lisäksi nähdään paksuuntunut sidekudos- eli kollageenikerros. Verikokeet ovat yleensä normaalit. Usein mikroskooppista koliittia sairastavalla on todettu myös jokin autoimmuunitauti, kuten nivelreuma, psoriasis, Sjögrenin syndrooma tai diabetes mellitus.

Molempien alatyyppien mikroskooppisen koliitin hoito on periaatteessa sama, ja riippuu oireista. Tietyt ruoka-aineet, kuten kahvi, alkoholi ja maitovalmisteet voivat pahentaa ripulia, joten niitä kannattaa karsia ruokavaliosta. Myös tulehduskipulääkkeiden käyttöä on hyvä vähentää. Lääkehoitona mikroskooppisen koliitin ripuliin voidaan käyttää loperamidia (Imodium®) tai kolestyramiinia (Questran®). Myös tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon käytettäviä 5-ASA-valmisteita sekä budesonidia ja metronidatsolia voidaan antaa. Harvoissa vakavissa tapauksissa voidaan harkita tulehtuneen suolen osan poistoa.

Mikroskooppinen koliitti saattaa rauhoittua itsestäänkin. Se on hyvänlaatuinen, ei kasvata paksusuolensyövän riskiä, eikä jatkuva lääkehoito yleensä ole tarpeen.