kesäinen koivumetsä

Suolistosairaudet

Mietityttääkö korona ja suolistosairaudet? Lue lisää täältä >> Päivittyvää tietoa koronaviruksesta ja suolistosairauksista

IBD – tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa. IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa oli vuoden 2019 lopussa lähes 52 000 IBD-diagnoosin saanutta*. Vuosittain noin 2 000 suomalaista saa diagnoosin.

IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä.

Koska IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, on syitä etsitty mm. ruokavaliosta, antibioottien käytöstä sekä hygieniatasosta. On myös todettu, että alhaiset D-vitamiinitasot liittyvät alttiuteen sairastua IBD:hen, mutta vielä tutkijat eivät osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.

Voit lukea tarkemmin eri suolistosairauksista sivupalkin (mobiilissa ylävalikon) linkkien kautta, tai klikkaamalla tästä itsesi eteenpäin
Crohnin tautia käsittelevälle sivulle >>
Colitis ulcerosaa eli haavaista paksusuolentulehdusta käsittelevälle sivulle >>

Muut suolistosairaudet

Tarjoamme nimestämme huolimatta tietoa ja vertaistukea myös muita kuin tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Yhdistyksen toiminnan alle kuuluvia muita suolistosairauksia ovat mikroskooppiset koliitit, lyhytsuolisyndrooma, IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä, CLD eli kloridiripuli, Hirschsprungin tauti, divertikuloosi ja divertikuliitti sekä sappihapporipuli.

Muita suolistosairauksia käsittelevälle yläsivulle pääset klikkaamalla tästä >>

*Korvausoikeusnumero 208 vuoden 2019 lopussa 51 623:lla henkilöllä. Lähde: Kelan tilasto