luminen maisema

Päivittyvää tietoa koronaviruksesta ja suolistosairauksista

Artikkelia päivitetty osin 30.3.2020. Artikkeli julkaistu alunperin 28.2.2020.

Koronavirukseen liittyen noudatetaan yleisesti ottaen THL:n ohjeistuksia. Myös sairaanhoitopiirit noudattavat THL:n suosituksia.

Tiedot koronaviruksesta, sen vaikutuksista ja leviämisestä täsmentyvät vähitellen. Tältä sivulta voit kootusti lukea lisätietoja viruksen vaikutuksista suolistosairauksia sairastaviin, THL:n linjuksien mukaisesti. Huomioithan, että Crohn ja Colitis ry on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen.

Yski oikein, vältä väkijoukkoja

Koronavirus ei aiheuta lisätoimenpiteitä suolistosairaille. Suolistosairaille suositellaan samoja suojautumis- ja varotoimia, kuin muillekin ihmisille. Toisin sanoen

 • pese kädet saippualla usein
 • yski ja aivasta oikein (ei kämmeniin, vaan hihaan/nenäliinaan)
 • vältä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat
 • vältä kättelyä
 • älä koskettele kasvojasi
 • älä hakeudu yskivien ja räkivien ihmisten joukkoon
 • vältä ei-välttämätöntä toimintaa, kuten harrastusryhmiä. Tähän liittyen olemme peruneet alustavasti huhtikuun loppuun saakka kaikki vertaistapaamisemme. Lue lisää täältä >>

Mahdollisesti lääkityksen kautta riskiryhmää

Suolistosairaus ei automaattisesti tarkoita riskiryhmään kuulumista. THL:n linjauksen mukaan (16.3.) riskiryhmää ovat yli 70-vuotiaiden ja päivittäin tupakoivien lisäksi henkilöt, joilla on:

 • Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
 • Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
 • Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
 • Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
 • Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
 • Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
 • Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)

Joissain tapauksissa IBD:n hoidossa käytetään vastustuskykyä heikentävää hoitoa. Jos sinulla on käytössä vastustuskykyä heikentävä hoito, kuulut riskiryhmään, eli silloin mahdollisuus vakavampaan koronavirusinfektioon on lisääntynyt. Jos et tiedä, onko lääkityksesi vastustuskykyä heikentävä, lue pakkauksen tuoteseloste, tai katso lisätietoja lääkityksestä Crohnin taudin osalta täältä >> ja colitis ulcerosan osalta täältä >>

Kuten muutkin infektiotaudit, saattaa korona olla voimakkaampi immunosuppressiivista tai muuta vastustuskykyä heikentävää lääkitystä saavalla. Jos käytössä on vastustuskykyä heikentävä lääkitys, on suositeltavaa toimia aiemmin lueteltujen varotoimien mukaan.

”Sairastumisriski ei ole yleensä kohonnut myöskään lapsilla, joilla on vaikea perussairaus tai jotka tarvitsevat puolustuskykyä lamaavaa eli immunosuppressiivista lääkitystä esim. syövän, reuman, elinsiirron tai suolistosairautensa vuoksi. Sen sijaan lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista eikä niitä saa muuttaa omaaloitteisesti. Jos tällaista lääkitystä tarvitseva lapsi tai nuori saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, huoltajan tulee ottaa herkästi yhteyttä siihen erikoissairaanhoidon yksikköön, jossa lapsi tai nuori on seurannassa. ” (Lähde: HUS – Lasten riskiryhmiä koskeva ohje koronavirus (COVID-19), lue lisää >>)

Jos lääkitys huolettaa, on syytä ottaa yhteys omaan hoitoyksikköön.

Lääketeollisuus ry:n mukaan koronavirusepidemiasta huolimatta välitön riski lääkkeiden saatavuusongelmille on eurooppalaisella tasolla pieni.

Työ

Suolistosairauksien ja riskiryhmässä olevien työssäolossa ja poissaolossa noudatetaan THL:n ohjeita. Viranomaisilta ei ole tullut mitään erillisohjetta koskien työntekijöitä, jotka kuuluvat riskiryhmään. Asiassa voi ottaa yhteyttä omaan työterveyshuoltoon. Työterveyshuollon velvollisuus on kartoittaa työntekijän tilanne. Myös omaan ammattiliittoon voi olla yhteydessä tämän asian tiimoilta.

THL kehottaa tutustumaan Työterveyslaitoksen ohjeistuksiin, joissa kehotetaan keskustelemaan työnantajan kanssa omasta tilanteestasi ja tarvittaessa mahdollisuuksista esimerkiksi etätöihin.

Työterveyslaitos – Ohje yrityksille, lue lisää >>
Työterveyslaitos – Ohje työntekijöille, lue lisää >>

Luotettavaa lisätietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää nettisivuilleen jatkuvasti ajankohtaista tietoa koronaviruksesta. Sivuilta löytyy mm. koronan oireet ja ajantasainen tieto siitä, millä perusteilla tartuntoja testataan.
HUS – Lasten riskiryhmiä koskeva ohje koronavirus (COVID-19), lue lisää >>
HUS – Ohjeita potilaille, lue lisää >>
THL – Usein kysyttyä koronaviruksesta, lue lisää >>
THL – Tilannekatsaus koronaviruksesta, lue lisää >>
THL – Perustietoa koronasta, lue lisää >>

THL – Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon, lue lisää >>
Terveyskylä – Usein kysyttyä koronaviruksesta, lue lisää >>

Kelan sivuille päivitetään ajantasaista tietoa mm. poikkeustilanteen vaikutuksista etuuksiin.
Kela-asiointi koronatilanteessa, lue lisää >>

Lisäksi tätä uutista Crohn ja Colitis ry:n nettisivuilla päivitetään, jos tilanne muuttuu suolistosairautta sairastavien osalta.