Hyvät neuvot tähystykseen

Crohn ja Colitis ry Foorumit Tähystykset ja muut tutkimukset Hyvät neuvot tähystykseen

Merkitty: ,

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #6816
  katrimaarit
  Osallistuja

  Moikka!

  Keväällä olisi taas edessä tähystys, mitä hyviä neuvoja ja kokemuksia teillä olisi antaa tähystykseen valmistautumisessa ja siitä toipumisesta?
  Ruokavalioneuvoja ja -ohjeita? Eli mitä olette syöneet ennen tähyä ja miten pitkään olette tätä noudattaneet?
  Mikä ois hyvä tyhjennysaine? Tyhjennysohjeet siihen?

  Tulipas paljon kysymyksiä 😀 mutta jokaisesta vastauksesta olen kiitollinen

  Et voi olla surullinen, jos sinulla on ilmapallo
  - Nalle Puh

  #8100
  NAA
  Osallistuja

  Hei. Nuorempana minulla ei ollut mitään ongelmia tähystysten kanssa. Epämiellyttäväähän se on, mutta kyllä sen kestää. Nyt vanhemmiten tähystys on ollut vaikeampaa – ei ole onnistunut kunnolla loppuun asti. Lääkärini mukaan tämä ilmiö on havaittavissa vanhemmilla henkilöillä – varsinkin naisilla. Niinpä tähystys minulla tehdään seuraavan kerran lääkityksen alaisena – kevytnarkoosi. Se vaan vatii saattajan mukaan kotimatkalle.
  Suosittelen lääkityksessä tehtyä tähystystä, mikäli se muuten tuntuu mahdottomalta. Sen saa kun pyytää.

  Erityistä ruokavaliota en ole koskaan noudattanut ennen tähystystä. Paitsi yksi – kaksi edeltävää vuorokautta enemmän nestemäistä ravintoa -keittoa yms. ja olen välttänyt siemeniä, marjoja ….

  #8562
  Maurizio
  Osallistuja

  Heippa! Olin itse kolonoskopiassa,noin kuukausi sitten.Viikko ennen toimenpidettä,kaikki siemeniä sisältävät
  marjat ym.piti jättää pois.samoin kokojyväviljat.Päivä ennen toimenpidettä,mennään sitten nestemäisellä
  ravinnolla.Vuorotellen suolaista ja makeaa.Lihalientä,mehuja,siivilöityjä keittoja ym.
  Viimeksi sain Muistaakseni picoprep nimistä tyhjennysainetta,joka on huomattavast mielyttävämpi juoda,
  kuin colonsteril.Tähystyksessä en ottanut mitään kipua lievittävää,koska halusin lähteä saman tien kotiin.
  Kyllähän se hieman sattuu, kun tähystin tulee suolen mutkaan,oliskohan pari kertaa.Hoitajat kyllä auttavat hienosti näissä tilanteissa. Olen itsekkin menossa jälleen keväällä
  tähystykseen,enkä jännitä tuota toimenpidettä kyllä yhtään.

  #12889
  Taikuri84
  Osallistuja

  Minä en juurikaan muuten valmistaudu kuin jättämällä juuri siemeniä sisältävät tuotteet viikkoa ennen pois ja vähän kevennän syömisen määrää. Tyhjennyspäivänä sitten vain keittoja ja muuta nestettä. Itse tähystykseenkin menen avoimin mielin jännittämättä niin on yleensä mennyt hyvin vaivattomasti. Erittäin lievää kipua yleensä tuossa jyrkässä mutkassa vasemmalla puolella, mutta siitä kun ohi päästään niin ei ole taas mitään. Ilmaa kannattaa laskea estoitta pois niin on helpompi. Sitä jos panttaa sisällään niin rupeaa tekemään kipeää aivan varmasti kun suoli venyy äärimmilleen. Opin tämän ensimmäisen tähystyksen jälkeen ja sen jälkeen olenkin päästänyt sitä mukaa ilmaa pihalle kun sitä vain tulee.

  Koska elämä kulkee eteenpäin, mihin ihminen tarvitsee menneisyyttä.

  #16809
  penyb
  Osallistuja

  Eilen taas olin kolonoskopiassa (kai jo n 10:s kerta), mulla on hankala tuo tähy, mutta sain suoneen hyvät dopingit (paria eri ainetta) ja tähy onnistui siedettävästi, kiitos siitä myös kuuluu potilasystävälliselle ja kokeneelle tähystäjälle.
  Picoprepia käytin ensimmäistä kertaa ja tuo on aika hyvänmakuinen aine, sekä tyhjennys onnistui sillä hyvin.

  Viikkoom en syönyt enää raskaita ruokia, enkä siemenpitoisia pöperöitä, pari viimeistä päivää söin kana/broitsukeittoa ja tyhjennyspäivänä soseutin sen.
  Tyhjennyksessä join kirkkaahkoja mehuja- ja lihalientä, lihaliemi auttoi siihen ettei tullut ihan kauhea nälätunne.
  Tähyn jälkeen yleensä syön ensimmäiseksi esim. lautasellisen notkeata kaurapuroa ja sitten vähitellen jo tukevampaakin ruokaa.

  Ps. Tämä uusi foorumi tuntuu jotenkin torsolta ja huonolta verrattuna vanhaan foorumiin joka sentään oli käytettävyydeltään ja informatiivisudeltaan mielestäni selkeästi parempi.
  Jotenkin tämä uusi on vaan kuolleen tuntuinen, kirjoituksiakin mielestäni paljon vähemmän, (sairastuneet nyt eivät ainakaan ole vähentyneet).
  Huono vaihto, hyviäkin pohjia olisi ollut!

  Hyvää syksyä kaikille suolisairaille, kuin myös muillekin.

  #16860
  siippa
  Osallistuja

  Ps. Tämä uusi foorumi tuntuu jotenkin torsolta ja huonolta verrattuna vanhaan foorumiin joka sentään oli käytettävyydeltään ja informatiivisudeltaan mielestäni selkeästi parempi.
  Jotenkin tämä uusi on vaan kuolleen tuntuinen, kirjoituksiakin mielestäni paljon vähemmän, (sairastuneet nyt eivät ainakaan ole vähentyneet).
  Huono vaihto, hyviäkin pohjia olisi ollut!

  Samaa mieltä! Vanhalla foorumilla oli todella paljon hyödyllistä tietoa, joka on nyt kadonnut. Kirjautumissysteemi on tällä foorumilla erityisen tyhmä. En pysy millään kirjautuneena sisään, vaan aina pitää mennä käyttäjätietosivun kautta. Moni varmaan myös vahingossa kirjoittaa tänne omalla nimellään. Lisäksi keskustelupalastan linkkiä ei edes meinaa löytää etusivulta. Vanhalla foorumilla oli paljon kirjoittajia, jotka eivät tiedä yhdistyksen toiminnasta yhtään mitään, joten kynnys siirtyä tänne on ehkä korkea, tai uudistusta ei ole edes kunnolla huomattu.

  CU diagnosoitu 2007

  #21752
  Jore
  Osallistuja

  Suoliston tyhjentyminen kuulema onnistuu suurimmalla osalla potilaista, näin sanoi Laakson sairaalan lääkäri. No kuitenkin totesi, että heillä tyhjennystulos on parempi kuin Meilahdessa.

  Jos joutuu esimerkiksi Colonosteril-liuosta juomaan kahden vuoden välein tehtävän tähystyksen takia, niin eikö ole luonnollista, että sen kanssa alkaa tulla vaikeuksia?

  Asiaa ei helpota, kun lääkärit käyvät kiukuttelemaan. Phosporal-liuosta ei haluta käyttää, koska tyhjennystulos sen kanssa on huono.

  Jos ei saada suolistoa kunnolla tyhjäksi, ei nähdä mahdollisia kasvaimia. Syöpäriski kasvaa vuosien mittaan, jos on suolistosairaus.

  Jotain ongelmia näiden tähstysten kanssa on ainakin Helsingin sairaaloiden välillä, kun Laakson sairaalan lääkäri arvosteli HUS:n Meilahden sairaalaa huonoista tähystyksistä.

  Ensimmäisen kerran minulle tehtiin tähystys vuosia sitten Terveystalossa. Tyhjennysaineena käytettiin Phorporalia, lääkäri totesi, että oli hyvin tyhjentynyt, hieman oli suoliston loppupää jäänyt tyhjentymättä. Myöhemmin minulle on vasta selvinnyt, ettei sen nyt niin hyvin ollutkaan tyhjentynyt, koska samanlainen tyhjennys samalla aineella ei kelvannutkaan Laakson lääkärille. Kuitenkin asian hoitanut lääkäri oli lääketieteen tohtori, joten oletin osaamisen olevan kunnossa.

  Sain syyt niskoilleni, kun lääkäri kävi minulle sitten Laaksossa kiukuttelemaan Phosporalin käytöstä. Oletin aineen olevan hyvä, kun oli aikaisemmin toisen lääkärin mielestä toiminut hyvin tyhjennyksessä. Näin ei kuitenkaan asia ollutkaan.

  Tyhjennystä varten pitäisi ottaa enemmän valmentavaa otetta, eikä kiukuttelua ja ylimalkaisia neuvoja.

  #21754
  Jore
  Osallistuja

  Niin ja niistä hyvistä neuvoista.

  Colonosteril on tyhjennysaine, jolla suoliston tyhjentyminen kokonaan onnistunut kuulema Laakson sairaalan lääkäreiden kokemusten perusteella.

  Sen ongelma on siinä, että sitä pitää juoda paljon ja suurien suolaliuosten juominen on hankalaa, varsinkin jos sitä joutuu ”usein” tekemään. Tunnissa 1-2 litraa on vaativa suoritus.

  Luin yhden ohjeen keskustelupalstalta, jossa oli juotu aamun tähystystä varten niin, että oli herätty useamman kerran yössä juomaan ja saatu juotua pieninä määrinä mahdollisimman paljon aamuun asti. Oli juotu mahdollisimman kylmänä ja sekoitettu kylmään marjamehuun. Sen jälkeen suun huuhtelu ja maku pois esim. purukumilla.

  Suolihuuhtelu: Colonsteril-liuosta juodaan 1–1,8 litraa tunnissa niin kauan, että ripulina ulos tuleva neste on kirkasta
  Suolentyhjennykseen kuluu aikaa yleensä 2–5 tuntia ja liuosta tarvitaan keskimäärin 4 litraa (3–6 litraa)

  On aika luonnollista, että elimistö käy reagoimaan ja voi tulla aine ylös, koska eihän suolaliuos ole ihmisen elimistölle sopiva elintarvike. Silloin se voi tulla ulos ylä, tai alapäästä. On aika hölmöä, jos lääkärit kiukuttelevat elimistön luonnollisten toimintojen vuoksi potilaille.

  Kysyin kiukuttelevalta lääkäriltä, kun tyhjennys ei aivan kokonaan onnistunut, että onko itse kokeillut tyhjennystä. Oli kuulema maistanut.

  Tyhjennys voi onnistua hyvinkin, ei se aina epäonnistu.

  #30470
  Haisuli
  Osallistuja

  Hei, jo muutaman kerran paksusuolen tähyssä olleena, kysyn, miten ihmeessä saat päästettyä ilmaa pois tutkimuksen aikana? Itselleni sanottiin, että päästele vapaasti, mutta jos sitä ei tule? Tutkimuksen jälkeen ylävatsa piukea, mutta eihän sieltä heti mitään ulos tule tuolloinkaan, lieko kaasut vielä matkalla alaspäin.

  Toinen juttu on ylävatsan arkuus tähyn jälkeen, riippuu hoitajasta, miten osaa painella. Tämä arkuus tulee seuraavana päivänä tutkimuksesta. Onko muilla arkuutta, vai helpottaako se ennen tähyä annettavalla lääkityksellä? Itse en ole ottanut mitään lääkityksiä.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.