kesäinen koivumetsä

Asacol-sivuvaikutukset

Crohn ja Colitis ry Foorumit Lääkehoidot Asacol-sivuvaikutukset

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #22065
  Jopo
  Osallistuja

  Moi!

  CU todettiin maaliskuussa, ei saatu koko suolta tähystettyä, mutta oletus on, että tulehdus vain suolen loppuosassa. Oireilua enemmän ja vähemmän jo v:sta 2012.

  THeti tähyn jälkeen aloitettiin Pentasa-peräpuikot, mutta vajaan viikon jälkeen oli pakko ne lopettaa, aiheuttivat aivan jäätävää kutinaa.

  Mulla oli sitten toukokuussa vasta aika gastroenterologille, calpro normaali ja kaikki muutkin verikokeet normaalit, mutta oireilua koko ajan, veri- ja limaulosteet, mahakivut, pahoinvointi. Nyt aloitettiin sitten Asacol 800mg 3×1 ja kahden vko:n kuluttua nosto 2×2. Olen siis aloittanut ne vajaa viikko sitten ja tuo kutina alkoi taas eilen.. :(. Peräaukossa siis. Muilla vastaavaa? Aika hankalalta nyt tuntuu tämä vaiva, asiakaspalvelutyötä vielä teen… Nyt jos tuo oire jatkuu, on lopetettava tuokin. Pysyisiköhän pelkällä paikallishoidolla ja ruokavaliolla oireet kurissa, olen kyllä selkeästi hyötynyt, kun kotimaiset viljat olen jättänyt hyvin vähälle, kauraa lukuunottamatta. Toisaalta, tuolla ruokavaliolla olen jo ollut pitkään ennen dg:a, mutta oireet kestävät sillä vähempänä, päivittäin niitäkuitenkin on. Huoh..

  #22079
  Johanna Maaria
  Osallistuja

  Minulla diagnosoitiin CU 2,5kk sitten (proktiitti ja lievä vasemmanpuoleinen koliitti). Ehdin syödä kortisonia 1,5kk ja oireet katosivat lähes kokonaan. Sitten kuvaan tuli Asacol, kasvatin annosta 1 tabletilla kolmen päivän välein. Nostaessani annoksen 5 tablettiin alkoi todella paha ripuli, verenvuoto, vatsakouristukset, selkäkivut ja lämpö. Verta tuli hurjat määrät. Oireet katosivat kahdessa päivässä kun lopetin lääkkeen. Lääkäri ei uskonut oireiden johtuvan Asacolista vaan pienentyneestä kortisoniannoksesta. Niimpä nyt meneillään uusi yritys suuremman kortisoniannoksen ja Asacolin kanssa ja jo yhdessä päivässä alkanut jälleen ripuli, pieni verenvuoto ja vatsakivut, vaikka annos vain 2 * 800mg ja suppo. Onko kenelläkään vastaavia kokemuksia 5-ASA lääkkeistä? 🙁

  #22298
  Peräpumpum
  Osallistuja

  Mulla on ollut käytössä vain Asacol ja Pentasa peräpuikot, molemmat jouduttiin lopettamaan kovan kirvelyn ja vatsakipujen takia. Nyt sitten lääkityksenä vain Neoproct peräpuikot ja tarvittaessa lisänä Colifoam vaahto. Saad nähdä koska vuoto loppuu.
  Meillä ei oikein gastroenterologin kanssa kemiat kohtaa ja en saa vastauksia, koska oireet ovat hänen näkökulmastaan pienet.
  Nyt taas siirto terveyasemalle, kun vain proktiitti ja suoli tulehtunut vain 10cm
  alueelta.

  #22301
  Hibiskus
  Osallistuja

  Minä en nyt osaa kommentoida noihin sivuvaikutuksiin sillä Asacol on minulle sopinut jo useita vuosia, käytän tabletteina 2-3 x 800mg ja tarvittaessa akuuttiin 500 mg suppo. Pentasan supoista voin sanoa kuitenkin sen että ne eivät sopineet minulle alkuunkaan vaan kuvattivat ja ärsyttivät suolen entistä pahempaan kuntoon – asacolin supot ovat vahamaisia ja siksi sopivat paremmin (toki saattavat nekin kirvellä lievästi jos suoli on oikein rikki, mutta Pentasan kirvely ja kutina on sietämätöntä). Colifoam samoin ärsytti pahempaan kuntoon, mutta minulle ei sovi kortisoni muutenkaan, joten syy lienee siinä.

  Peräpumpum, kuulostaa todellakin siltä ettei sinua ymmärretä 🙁 Minulla on myös lieväoireinen nykyään ja joudun vaatimalla vaatimaan saadakseni hoitoa terveyskeskuksesta, mutta se toimii kun inttää oireista niin tk-lääkäri konsultoi gastroenterologia jos ei itse uskalla säätää lääkitystä. Olisi mukava kuulla jos joku on saanut akuutin talttumaan pelkällä paikallishoidolla…? Minä syön tablettini kiltisti siinä uskossa että ne ovat ainoat jotka pitävät minut toimintakykyisenä ja paikallishoitoa käytän vahvistamaan jatkuvaa lääkitystä akuutin voittamiseksi. Minullakin siis pääasiassa proktiitti, mutta tulehdus ollut pahoina aikoina koko suolen mitalla, diagnoosina CU.

  Johanna Maaria, oletko jo saanut apua oireisiisi? Minulle kortisoni aiheutti kuvaamasi oireet ja akuutti parani kun se jätettiin kokonaan pois ja nostettiin vähitellen Asacolin annostusta. Paranemisprosessi oli minulla kylläkin pitkä ja oireiden saaminen siedettäväksi kesti viikkoja ellei kuukausia, mutta nyt useita vuosia myöhemmin ja elämäntapa remontin myötä olen välillä oireeton pitkiäkin kausia.

  CU 2001

  #22345
  Jopo
  Osallistuja

  Moikka!

  No niin, nyt on lääkettä mennyt parisen kuukautta ja oireet rauhoittuivat. Nyt siis Asacol 800 mg 1×4. Mahaoireet ovat helpottaneet hyvin, eikä sivuvaikutuksia ole enää ollut. Nyt vaan veren vuotoa on ollut edelleen ja ulostuskipua… Näihin on sitten kokeiltu Colifomia,ei apua, sitten kokeilin itse Scheriproct-voidettaa, kun ajattelin, että jospa onkin pukamia tai jotain, ei apua siitäkään. Sitten sain Asacol-peräruiskeet, ei apua niistäkään.. olisi pitänyt käyttää 2 kk ja syyskuulle on verikokeet ja soittoaika. Tänään sitten kävin työterveyslääkärillä, että katsoisi, löytyykö sieltä selitystä tuolle kivulle ja verenvuodolle ja syynä onkin fissuura :(. No, kokeillaan nyt sitten nitraattivoiteella, tulisiko jotain apua tähän, tuo kipu on ollut kyllä kesäkuun puolesta välistä välillä lähes kestämätöntä… Kyllä ottaa pannuun välillä tämä peräsuolikeskeisyys…. No, positiivisella mielellä kuitenkin pääasiassa :).

  #23136
  Rosmariini
  Osallistuja

  Hei, minulla on ollut kollageenikoliitti n.15v. Se oli ensin haavainen paksunsuolentulehdus lääkärin mielestä, sitten jossakin vaiheessa myös crohnin tauti. Varmuudella se on kuitenkin kollageenikoliitti. Oireilu on todella vaikeata, kaikkea on kokeiltu. Nyt viimeksi olen syönyt 3 Entocort-kuuria melkein peräkkäin. Nyt kekeiltiin taas aloittaa Asacol jo toisen kerran, mutta siitä tulee minulle verenvuotoja. Kun olin viikon syönyt, niin yhtenä päivänä vaan jostakin ilmestyi verta suuhun.Oikein kunnolla ei mitään pientä plänttiä. Lääkäri ei löytänyt suusta mitään vuotokohtaa. Itse uskon, että se tuli Asacolista, annos 3×800. Vuosia aiemmin se lääke aiheutti minulle verenvuotoa peräsuolesta. Nyt vain odottelen, että pääsen erikoislääkärin vastaanotolle. Lopetin sen Asacolin, en enää halua käyttää sitä.

  #23160
  Johanna Maaria
  Osallistuja

  Pitkästä aikaa kirjoittelen. Toisen kerran Asacolia kokeillessani vatsa- ja selkäkivut, ripuli ja verenvuoto yltyivät niin hurjiksi, että jouduin sairaalaan osastolle kun tulehdusarvotkin olivat nousseet hälyttävälle tasolle. Netistä löytyy myös tutkimuksia, joissa on todettu, että ihminen voi olla Asacolille allerginen, mikä oireilee juuri näin. Asacol ja muutkin 5-ASA lääkkeet kiellettiin minulta ja oireet katosivat sairaalassa ollessani yhdessä päivässä, kun Asacol lopetettiin ja kortisoniannosta hieman nostettiin. Nyt olen kesästä lähtien syönyt 100mg Azamunia, kortisonista pääsin heti eroon ja vatsa on ollut täydellisessä kunnossa, mutta hiuksia on alkanut lähteä niin paljon, että joulukuulle uusi lääkäriaika.

  #29037
  Arto Kyngäs
  Osallistuja

  Hei, Minulle Asacol on sopinut hyvin yli 20- vuotta. Aluksi annostus oli pienempi ja nyt 2×2 800mg. Välillä oli jakso etten syönyt ollenkaan mutta nyt ainakin viimeiset 10 -vuotta. Diagnoosi haavainen paksunsuolen tulehdus todettiin n.-85. Alkuun se oli todella taistelemista ja välillä oli viikon jaksoja tiputuksessa, että vatsa rauhoittuisi. Aivan alkuun söin Salazopyrin lääkeitä, kun varpaan nivelet olivat syöpyneet hieman ja kävelimen oli nukkumasta noustessa lähes mahdotonta. Alkuun todettiin nivelreumaa ja lopuksi sen aiheuttaja löytyi suolistosta tulehduksena. Söin paljon kipulääkkeitä kennes lopulta pääsin asianmukaiseen hoitoon ja Joensuun keskusairalaan. Oli tuolloin todella heikossa kunnossa ja olin epätöivoinen tulevaisuudesta. Onneksi asiat sitten rupesivat rullaamaan ja toipuminen alkoi, kun diaknoosi selvisi.
  Nyt kymmenien vuosien jälkeen olen pärjännyt vaihtelevalla menestyksellä. Aina on WC- mielessä ja turhiakin käyntejä tulee. Monet kerrat olen mittinyt, että on pakko vaatia avannetta. Se ei ole poisuljettu sillä eläminen taudinkanssa on paljon verottanut elämisen laadusta. Asacol on kuitenkin paras minulleollut. Matkan varrella on kuitenkin kokeillut kaikkea mahdollista. Siitä pitää olla tyytyväinen ettei minulla ole minkäänlisia allergioita enka ole kärsinyt juuri minkään laisista sivuoireista tai seurauksista eri hoidoista.
  Ruokavaliolla on suuri merkitys vaikka olen huono niitä noudattamaan. Peruna pohjaiset ruuat sopii erittäin hyvin. Syön paljon perunaa ja porkkanaa keitettynä. Mausteiset ruuat ei sovi eikä grilli ruuat tai burgerit. Kirjoituksessa voi olla virheitä mutta olkoon 😉

  #29341
  Pisama
  Osallistuja

  CU diagnosoitu 2016, nyt toisen kerran elämässä akuutti päällä. Vesipaskaa lentänyt kolme päivää, en ole laskenut mutta olisko n.20 kertaa päivässä. Oksettaa ja jäätävät vatsakrampit. Tänään sit Tk lääkärille ja Prednisolon kuurin kanssa kotiin. Asacol ollut säännöllisenä 2x800mg alusta asti, mielestäni toiminut kun akuutti vaiheita on ollut 2016 vuoden jälkeen vain 2? En sit tiiä pitäiskö Asacolin ylläpitoa nostaa ettei akuutteja vaiheita tulis enää koskaan. On kirjaimellisesti perseestä tämä homma.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.