IBD-viikko

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta IBD:stä sekä muistutetaan, etteivät kaikki sairaudet näy ulospäin. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta.

IBD, eli tulehdukselliset suolistosairaudet, yleistyvät edelleen voimakkaasti Suomessa, sillä joka vuosi yli 2 000 saa IBD-diagnoosin. Sairauden esiintyvyys on maassamme yksi maailman suurimpia, ja IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansantauti, sillä sairastuneita on jo lähes 50 000.

Sairauden yleistymisen syytä tutkitaan edelleen. Sairauden taustalla ajatellaan olevan perinnöllinen alttius, mikä ei kuitenkaan selitä tulehduksellisten suolistosairauksien nopeaa lisääntymistä. Ympäristötekijöiden (mm. hygieniataso ja antibioottien käyttö), suoliston bakteerikannan ja ravinnon muutosten katsotaan olevan lisääntymisen merkittävimmät syyt. Lisäksi alhaisten D-vitamiinitasojen on todettu liittyvän IBD:hen, mutta ei tiedetä, ovatko matalat D-vitamiinipitoisuudet sairauden syy vai seuraus.

Mitä on IBD? Tutustu aiheeseen eri teemaisilla videoilla >>

2018

 • IBD-viikko näkyi Helsingissä raitiovaunujen ja metrojen mainostauluilla 10 sekunnin videoina, joissa heräteltiin matkustajia siihen, että IBD on näkymätön sairaus, ja että lähes yksi sadasta suomalaisesta sairastaa IBD:tä.
 • Suurta näkyvyyttä Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä, Espoossa, Turussa, Tampereella ja Oulussa. IBD-viikon aikana jokaisen elokuvanäytöksen alussa oli 30 sekunnin video, joka avasi IBD:tä sairastavan arkea ja lisäsi täten tietoisuutta IBD:stä.
 • 1.12. Näsinneula Tampereen Särkänniemessä valaistiin lilaksi.
 • Crohn ja Colitis ry sekä Takeda oy toteuttivat IBD-viikon alla kyselyn sosiaalisessa mediassa IBD:tä sairastaville. Kyselytutkimuksen tulokset löydät täältä.
 • Sosiaalisen median kanavamme olivat aktiivisessa käytössä koko viikon. Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa nimellä Crohn ja Colitis ry, Twitterissä ja Snapchatissa Crohn ja Colitis.
 • Somessa IBD-viikkoa voi seurata tunnisteilla #ibdviikko ja #ibdfi.
 • Voit ottaa Facebookissa käyttöön profiilikuvan kehyksen. Kehys löytyy hakusanalla IBD-viikko. Katso ohjeet tästä >>
 • Kerro oma tarinasi somessa! Käyttämällä hashtageja muutkin löytävät tarinasi, ja tägäämällä yhdistyksen @crohnjacolitisry voimme jakaa tarinasi omissa somekanavissamme.
 • Haluatko jakaa IBD-tietoisuutta esimerkiksi työpaikkasi infotaululla? Avaa ja lataa tietoisuusinfo tästä (PDF) >>
  Jos tarvitset tiedoston toisessa muodossa, otathan yhteyttä renja.nikula@ibd.fi.
 • Voit vapaasti hyödyntää näitä kuvia somessa:

 

Aiemmin toteutettua

Vuonna 2017 Crohn ja Colitis ry ja Takeda Oy haastoivat neljä suomalaista testaamaan kahdeksi päiväksi, millaista elämä voisi olla IBD:n kanssa. Kampanja toteutettiin mobiilisovelluksen, erilaisten tehtävien ja roolileikkien avulla. Kampanjaan osallistuvat ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, bloggaajat Kira Tiivola ja Jenny Belitz-Henriksson sekä IBD-potilaan äiti. Heidän kokemuksiaan kokeilusta on nähtävänä ibd.fi-sivustolla. Videoita julkaistiin sosiaalisen median kanavissa pitkin viikkoa. Voit katsoa videot yhdistyksen YouTube-kanavalta.

 

Vuonna 2017 jaettiin myös infografiikkaa, joka on toteutettu yhteistyössä AbbVien kanssa. Näet infografiikan tästä >>

Vuonna 2014 jääkiekkoilijat kuvasivat Vessapassi- ja IBD-videoita IBD-viikolle. Voit katsoa ne tästä >>

Last modified 28.3.2019