IBD on enemmän kuin suoliston sairaus – IBD-viikko 2023

Lue IBD-viikon tiedote täältä.

IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Viikon aikana tulehdukselliset suolistosairaudet nostetaan puheenaiheeksi niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa, jotta IBD:tä ja sen vaikutuksia elämään ymmärrettäisiin paremmin. Kuten IBD sairautena, myös tarinat sen vaikutuksista ovat yksilöllisiä. Mitä useampi kokemus kuuluu, sitä paremmin ymmärretään.

Suolistosairaus saatetaan mieltää pelkäksi rajuksi ripuliksi, jollaisen jokainen kokee jossain elämänsä vaiheessa. Todellisuus on varsin toinen. Arki tulehduksellisen suolistosairauden, IBD:n, kanssa voi olla uupumusta, niveloireita, vähäunisia öitä, vaikeita lähtöjä töihin ja kouluun aamuun painottuvan vatsantoiminnan vuoksi. IBD on enemmän kuin suoliston sairaus.

Jatkuva uupumus, joka ei lepäämälläkään hellitä, on yksi suuri arjen haastajista. Uupumuksen aste voi vaihdella rajustikin päivästä ja viikosta toiseen. Uupumuksen vuoksi vapaa-aika voi olla hyvin rajoittunutta, sillä yksistään päivän pakolliset velvollisuudet voivat viedä kaiken energian. Uupumus on niin suuri tekijä tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien arjessa, että Hoitotyön tutkimussäätiö on laatimassa aiheeseen liittyvää hoitosuositusta.  

Suolistosairauden myötä työelämä ja opiskelu voivat tulla haastaviksi, ja oireet voivat vaikuttaa myös henkilökohtaisiin suhteisiin ja arjen toimintoihin. Läheiset ja vertaiset voivat olla korvaamattomia arjen sujumiseksi, kun sairaus haastaa. Oikean tiedon ja vertaistuen saaminen edesauttaa jaksamista, olipa sairaus itsellä tai läheisellä.

FAKTAA:

  • Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD, inflammatory bowel diseases) ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Jos diagnoosi näiden kahden väliltä on epäselvä, puhutaan välimuotoisesta koliitista
  • IBD:ssä on aaltomainen taudinkulku ja yksilölliset, vaihtelevatkin oireet. Yleisimpiä suoliston oireita ovat vatsakivut, ripuli ja veriuloste. Lisäksi sairauteen voi kuulua liitännäisenä muun muassa iho- ja niveloireita, uupumusta ja osteoporoosia.
  • Akuutit ja remissiot, eli sairauden aktiiviset ja rauhalliset vaiheet voivat vaihdella tiheästi, tai tilanne voi olla vuosia samanlainen.
  • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa ja tukea suolistosairautta sairastaville ja heidän läheisilleen sekä tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä. www.ibd.fi 
  • Suomessa jo lähes 60 000* on saanut IBD-diagnoosin. Joka vuosi yli 2 500 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa.
  • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoatukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Osallistu viikkoon!

Vuonna 2023 laitetaan perustiedot kuntoon IBD:stä ja muistutetaan, että suolistosairaus on enemmän kuin suoliston sairaus. Viikko näkyy muun muassa perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

Voit osallistua IBD-viikkoon somessa esimerkiksi:

  • Jakamalla ja kertomalla somessa omia kokemuksia elämästäsi IBD:n kanssa. Tägää yhdistys ja käytä hashtageja #ibdfi #ibdviikko. Voimme jakaa kanavissamme julkaisuja, joihin yhdistys on merkattu!
  • Seuraamalla IBD-viikkoa yhdistyksen somekanavilla pääasiassa Facebookissa ja Instagramissa, mutta myös Tiktokissa, X:ssä ja LinkedInissä. Tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla lisäät postausten näkyvyyttä ja lisäät tietoisuutta IBD:stä!
  • Lataamalla alta valmiita somepostauksia ja julkaisemalla niitä omissa somekanavissasi.

Osallistua voit myös jakamalla IBD-viikon tiedotusmateriaaleja terveydenhuollon toimipisteissä esimerkiksi inforuuduilla sekä ilmoitustauluilla. Materiaalia ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin eikä yhdistystä vastaan.

IBD-viikon ladattavat materiaalit

Sosiaalinen media

Tiedotusmateriaalit infotauluille ja -televisioihin

Lisätietoja IBD-viikosta antaa viestintäpäällikkö Renja Nikula, renja.nikula@ibd.fi tai 040 632 6622.

IBD-viikolla markkinointia tukemassa Takeda oy.

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2022 lopussa 57 904 henkilöllä. Uuden diagnoosin vuoden 2022 aikana sai 2 665 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto