Narsisseja.

Osallistu tutkimukseen Crohnin tautiin ja suuhun liittyen

Sairastatko Crohnin tautia tai ikenien kiinnityskudostautia, parodontiittia? Vai oletko terve ja olisit kiinnostunut olemaan tutkimuksessa kontrollipotilaana?

Tutkimuksen nimi: Syljen agglutiniinin ja ihmisen beeta defensiini-2:n toiminnalliset puutteet Crohnin taudissa ja parodontiitissa

Tutkimuksen tausta ja tarkoitus

Aiempien tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että Crohnin tautia sairastavilla on lisääntynyt riski sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaan sairauteen. Kiinnityskudosten menetys voi johtaa hoitamattomana useiden vuosien aikana lopulta hampaiden irtoamiseen. Taustalla näyttäisi olevan syljen agglutiniinin ja ihmisen beeta defensiini-2 (hBD-2) toiminnan virheet, jotka ovat geneettisesti muuntuneet Crohnin taudissa ja parodontiitissa. Tutkimuksen tarkoitus on sylkitestillä selvittää agglutiniinin toiminta ja hBD-2 tasot. Sylkitestin avulla voitaisiin helposti tunnistaa parodontiitin riskipotilaat jo taudin aikaisessa vaiheessa sekä ennaltaehkäistä ja hoitaa sairautta tehokkaasti. Tämä taasen edistäisi potilaan niin suun kuin yleensä terveyttä ja vähentäisi potilaan ja yhteiskunnan kustannuksia.

Tutkimukseen osallistuminen

Tutkimuskäynnillä erikoishammaslääkäri suorittaa suun ja hampaiston tarkastuksen reikiintymisen, hampaiden kiinnityskudosten ja limakalvojen osalta. Lisäksi teidän tulee täyttää kaavake, jossa kysytään rajattuja henkilötietojanne, sairauksianne sekä aikaisempaa hampaiston hoitoa. Suun tarkastuksen yhteydessä otetaan sylkinäyteitä. Tarkastuksen jälkeen kuulette tarkastuksen tuloksista. Mikäli suussa tai hampaissanne todetaan hoidon tarvetta, tarvittaviin toimenpiteisiin ohjataan omalle hammaslääkärille. Tämän tutkimuksen piirissä ei tehdä hoidollisia toimenpiteitä. Tutkimus on hyväksytty Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Eettisessä toimikunnassa (ETMK 114/2016).

Ketkä eivät voi osallistua tutkimukseen?

Tutkimukseen ei voida ottaa henkilöitä, jotka tupakoivat, käyttävät runsaasti alkoholia, sairastavat diabetestä tai Crohnin tautipotilaita, jotka ovat saaneet hoitoa parodontiittiin aiemmin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Erikoishammaslääkäri, dosentti Jaana Rautava

puh: (02) 333 8211 ma, ke, to ja pe 8.30-16

sähköposti: jaana.rautava@utu.fi
Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitos
Lemminkäisenkatu 2, 20520 Turku